Bli med på fest!


Bilde av arrangører for Kulturåret

Storslagen feiring på startstreken

Kommunesammenslåingen nærmer seg, og det gjør også Kulturåret 2020. Det skal selvfølgelig ikke forbigås i stillhet. 1. januar 2020 markerer vi både oppstarten av den nye kommunen og kulturåret med feiring i Slemmestad.

- Kultur er en av de beste arenaene for å bygge fellesskap og identitet, sier Rigmor Stenvik, konstituert kulturarenasjef i Asker kommune. Derfor har politikerne bevilget 4 millioner ekstra til kultur i 2020, og de skal vi bruke godt, legger hun til.

Kulturåret 2020 skal trekke inn kultur, natur, friluftsopplevelser, innbyggerne, det frivillige og det profesjonelle kulturlivet i kommunen.

- Vi ønsker at denne bevisste satsingen på kultur skal skape aktivitet og arrangementer som fører til at enda flere får oppleve og delta i kulturaktiviteter, understreker Hilde Wahl, som er prosjektleder for Kulturåret 2020.

Små og store arrangementer

Hver måned i 2020 presenterer kulturlivet et nytt tema, som for eksempel «En ny kommune» i januar, «Kystkultur» i juni og «Kulturhistorie og lokal mat» i august.

- Under disse paraplyene vil vi samle arrangementer som spenner så vidt som isfestival på Dikemark, trebåtfestival i Sætre, Factory Light festival i Slemmestad og Barnas verdensdag i Asker sentrum. Men også utallige små arrangementer, understreker Wahl.

Wahl påpeker at de ønsker at folk forteller om aktiviteter de setter i gang, så kommunen kan hjelpe til med å løfte dem fram. Det er også mulig å søke om økonomisk støtte.

- Støtteordningene som har ligget i de gamle kommunene skal over i en felles tilskuddsordning, men foreløpig er det tre separate tilskuddsordninger som gjelder. I tillegg har vi i år fått ekstra penger i potten til identitetsskapende prosjekter, altså prosjekter der frivillige eller profesjonelle går sammen på tvers av de gamle kommunegrensene for å samarbeide om et kulturprosjekt, sier Wahl.

Den store feiringen

Men tilbake til 1. januar 2020. En ny kommune og et nytt kulturår, det er klart det må feires ordentlig!

- Slemmestad ligger godt plassert i den nye kommunen, så vi er veldig glade for at kommunen har invitert til høytidelig feiring nettopp her, smiler Rolf Mulen Karlsen, som er ildsjel og prosjektleder for arrangementet. Feiringen vil finne sted nede ved vannet i Slemmestad sentrum omtrent når solen går ned for første gang i 2020.

- Vi starter med oppmøte ved Slemmestad kirke klokken 14.30 på ettermiddagen, og går derfra i fakkeltog til Slemmestad sentrum. Er du tidlig ute kan du varme deg på suppe i Menighetssalen fra klokken 13.00. Som følge til toget blir det både flammesjonglører og energisk dans med barn fra Dansesonen i både Røyken og Asker.

Magi i mørket

Vel framme ved vannkanten kan Karlsen love magi i tussmørket.

- Factory Light Festival kommer til å bidra med lyssetting, og blant annet vil de tre seilene i det nye kommunevåpenet lyse opp vintermørket. Den nye Askerfilmen vil gå på storskjerm, og vår felles ordfører, Lene Conradi, vil høytidelig erklære den nye kommunen for åpnet. Karlsen lover også vakker klassisk musikk med representanter fra alle de tre tidligere kommunene.

- For å toppe det hele har vi fått med oss en av Norges største samtidskomponister, Eivind Buene. Han skal komponere en helt ny Asker-fanfare som vil bli avspilt for første gang denne ettermiddagen, ivrer Karlsen. Karlsen håper mange, både barn og voksne, møter opp i Slemmestad denne dagen.

 Vi er klar over at det er januar og at det kan bli kaldt. Derfor satser vi på et relativt kort, men spektakulært program. Det vil være varmestue med mulighet for å få noe varmt i kroppen på Sekkefabrikken i Slemmestad sentrum.

Gratis busstransport

Det blir satt opp gratis busser i regi av de lokale innbyggertorgene til feiringen i Slemmestad. Bussene går fra:

 • Teglen på Spikkestad
 • Rådhuset i Sætre
 • Biblioteket på Tofte
 • Kulturhjørnet, Asker kulturhus
 • Holmensenteret
 • Borgen innbyggertorg
 • Heggedal innbyggertorg

Send bindende påmelding innen 22.desember til: servicetorget@asker.kommune.no eller telefon 66 90 90 90. NB - begrenset antall plasser, førstemann til mølla

Kulturåret 2020

Det store arrangementet i Slemmestad 1. januar markerer starten på den nye kommunen, men også på Kulturåret 2020. Hver måned har et eget tema.

 • JANUAR: En ny kommune - feiringer
 • FEBRUAR: Kom deg ut - vinteraktiviteter
 • MARS: De unges stemmer – ungdommer
 • APRIL: Det spirer og gror – ombruk, hage, rydding
 • MAI: Forfatterskap i Asker – litteratur
 • JUNI: Kystkultur – festivaler, kyst
 • JULI: Turisme og hytteliv – sommeraktiviteter
 • AUGUST: Kulturhistorie og lokal mat – åpne gårder
 • SEPTEMBER: Kunst og kulturminner – billedkunst, kunsthistorie og lyskunst
 • OKTOBER: Internasjonale Asker – nattevandring, FNs bærekraftsmål, Barnas verdensdag, Kunst rett vest
 • NOVEMBER: Scenekunst – teater, dans, kulturskolekonserter
 • DESEMBER: Jul og tradisjoner

Hver enkelt måned vil bestå av utallige aktiviteter og arrangementer. For å holde deg oppdatert og få full informasjon om alle kulturhendelsene i løpet av året, kan du følge med her:

Har du et arrangement du vil inkludere i Kulturåret 2020? Ta kontakt med på e-post!