En smakebit på vår felles mat


Asker får en av landets lengste kystlinjer, da er det naturlig at sjømat også preger matbordet. Ny lokalhistorisk kokebok starter i vannkanten.

Leder av Kulturhjørnet Frid Feyling

Frid Feyling ved Kulturhjørnet i Asker tester oppskrifter fra den historiske kokeboken for nye Asker som kommer til høsten. Her har hun makrell fra Oslofjorden ved Holmsbu. Foto: Torbjørn Tandberg.

- Matoppskriftene tar ikke hensyn til kommunegrenser. Vi har en felles matkultur, og mange oppskrifter er gjenkjennelige enten folk bor i Røyken, Hurum eller Asker. Vi håper kokeboka vil binde folk sammen. Slik bygger vi felles kultur og identitet, sier Frid Feyling ved Kulturhjørnet i Asker. Hun er prosjektleder for Den historiske kokeboken, hundre tradisjonsrike oppskrifter fra nye Asker.

Slik koker du torsk

En av dem som åpner både fiskebåt og oppskriftsbok er fiskeren Runar Larsen fra Holmsbu i Hurum. Han har dratt mye fisk i sitt 50 år lange yrkesliv og forteller gjerne hvordan du skal koke torsk.

Han starter med å kappe finner. Blod skylles bort og svartskinnet trekkes av før skrubbing med fiskebørste under rennende vann. Så skjærer han to centimeter tynne skiver, som han legger i en langpanne med høy kant. Så strør han over godt med salt, og fyller vann halvveis opp på fiskestykkene. Alt dekkes med aluminiumsfolie. Fisken er ferdig når den har dampet i tre kvarter ved 180 grader. Den smaker godt med lever, syltet gresskar, poteter, purre og rødvin.

- Lar du vannet renne til fisken krøller seg, blir den nesten som krabbe når du koker den. Det smaker helt fantastisk nydelig, sier Larsen.

Runar Larsen fra Holmsbu
Runar Larsen fra Holmsbu har vært yrkesfisker i 50 år. Nå deler han sin kunnskap om hvordan du lager god mat av lokalt fanget fisk. Foto: Torbjørn Tandberg.

Badehotellets fineste laks

Boken avslører også hemmeligheten bak den populære lakseretten med agurksalat som Olav Stian Olsen serverte ved Holmsbu bad. Hele pepperkorn, litt vin i kjelen og fisken er ferdig kokt når beinet lett slipper. Bokens oppskrift på rekecocktail er lekker med avokado og agurk i tykke skiver og med limesaftdressing.

Å koke blåskjell på stranda har lang tradisjon langs Oslofjorden. I kokeboken beskrives den med utgangspunkt i Bortaforstranda og Bjerkåsholmen på Slemmestad. Folk hadde med egne river til sankingen, og samlet seg rundt bål med blikkbokser og blåskjellgryter.

Rolf “Mulen” Karlsen forteller at “skjæltorsdag” er et lokalt uttrykk for skjærtorsdag.
- Blåskjell er en kjempegod delikatesse, som smaker fantastisk med duppe. På Slemmestad er det husmannskost, sier han.

Det beste barndomsminne til Per Ørmod (92) fra Semsveien i Asker, handler om plukkfisk. Feyling og redaksjonskomiteen har laget alle rettene i kokeboken. Da de kokte plukkfisk inviterte de Per, som frydet seg over å gjenoppdage fiskeretten med hvit saus og bacon.

Ikke bare festmat

- Mat er glede, men livet har ikke alltid vært like lett. Mange kommer fra fattige kår, og kvier seg for å dele enkle oppskrifter. Men vi er ikke bare ute etter glansbilder fra matfatet. Vi vil ha med hverdagsmat, sier Feyling og nevner barkebrød fra Hurum som eksempel.

- Barkebrød høres ut som et gjenferd. Jeg hadde aldri sett det før, men nå synes jeg bakverkene er gode til suppe eller som alternativ til müslibar på tur. Dette er sunn mat som metter, sier hun.

Selv om boken ikke er ferdig før til høsten, byr Frid gjerne på smakebiter fra samlingen av oppskrifter. De strekker seg fra 1800 tallet og fremover.
Her finner du Asker-bohemen Kitty Wentzels kjeltringkaker, benløse fugler og en smakebit på Skaugum-kokkas hageselskap med lekre smørbrød og bløtkake, i tillegg til matauk fra naturen, julemat og spennende bakverk.

Bak bokprosjektet står Innbyggertorgene, seniorsentrene, historielagene og en redaksjonskomite.

Boken har også med anekdoter om menneskene bak oppskriftene, som historien om Hildus Moe. Han kjørte grønnsaker fra Hauger gård til torget i Oslo, og visste det var sultne landeveisrøvere i Hvalstadbakken. Derfor hadde han alltid med seg revolver på kjøreturen for å beskytte seg selv og markens grøde.

Redaksjonen for kokeboka

En redaksjonskomite med frivillige har laget og smakt på alle de 100 oppskriftene i den historiske kokeboken fra nye Asker, fra venstre: Tove Anita Faye-Hansen, Marte Elice Kjølstad, Valeria Nicholson, Marit Fugleberg Flåto, Ellen Hjorth Tandberg og Frid Feyling. Foto: Torbjørn Tandberg.