Kortreiste gårdsopplevelser


I nye Asker trenger vi ikke dra langt for å finne innbydende gårdskafeer og gårder som tilbyr nye og spennende opplevelser. Flere bønder i storkommunen har funnet nye bruksområder for låver og fjøs og etablert blant annet gårdsbutikker, selskapslokaler, bryggeri og besøksgårder. Nå har også flere av disse gårdene gått inn i samarbeidet "Gårdene langs fjorden".

Wettre bryggeri  

12-B2 1 20190510_175437.jpg

William (6 måneder), Michael og Kristi Koolen flyttet fra Lørenskog til Vettre og valgte å feire det på Kråka. Michael hadde hørt om gårdsbryggeriet fra kolleger i Asker og skryter av ølet. - Hit kommer vi til å komme ofte, påpeker Kristi. Foto: Lisa Vilbo.

 

Søndre Vettre gård ligger landlig til, få minutters gange fra Spirebukta og Blakstadbukta og bare 50 meter fra Kyststien, så dette er et yndet turområde.

- Flere stikker innom når de er ute på tur.
Hans Ellef Torillsønn Wettre er odelsgutt på gården og startet i 2015 med ølbrygging. Året etter kom Kråka pub med plass til rundt 110 gjester.

- Det er en tradisjonell pub hvor vi serverer øl fra eget bryggeri. Vi produserer rundt 25 ulike øltyper, sier han. I slutten av juni åpner de et gårdsutsalg med egenprodusert øl samt produkter fra andre gårder i området.

- Hverdager og lørdager er lokalene utleid til private selskaper hvor vi tilbyr ølsmaking og spekemat. Kråka er åpen hver fredag året rundt og én lørdag i måneden arrangerer vi konserter med ulike artister. Om somrene har vi lørdagsåpent hver helg. Da tenner vi opp grillen klokken 14, så kan gjestene ta med egen mat og kjøpe drikke her.

- Det blir fort dyrt å spise ute når man har barn. Dette tilbudet gjør terskelen for å gå ut lavere. I tillegg kan barna hilse på hønene og kaninene på gården, sier tobarnsfaren.

Grønsand Gjestegård

På Storsandtoppen med utsikt over Oslofjorden finner vi Grønsand Gjestegård. Helge T. Zimmer har siden 2017 drevet gjestegården sammen med litauiske Virginija Sinickene.

– Vi forelsket oss i gården og ønsket å vise frem stedet og naturen til andre, sier Zimmer.

Gjestegården har fire utleielokaler, egnet for begivenheter i alle livets faser. De arrangerer i tillegg kunstutstillinger, konserter og progrockfestival. Når de ikke har lukkede selskaper, er det fredagspub, litauisk kafé og lørdagskafé på gården.

– Vi ønsker å ha flere åpne arrangementer. Folk setter stor pris på at det skjer noe i nærområdet.

Gården tilbyr ikke bare opplevelser innendørs, ute har de ulike tilbud året rundt. De har opparbeidet discgolfbane og tennisbane til utleie hele sommerhalvåret, og det arrangeres også tenniskurs. På Bjønnåsen, gårdens seter, er det en gapahuk til fri bruk for privatpersoner når det ikke er arrangementer der. Zimmer oppfordrer alle til å benytte seg av de ulike tilbudene gjestegården og andre gårder i området har.

– Det er viktig å støtte opp om de lokale tilbudene, ellers forsvinner de, påpeker han.

Grønsand

Helge T. Zimmer ønsker velkommen til Grønsand Gjestegård.
Foto: Torbjørn Tandberg.

"Gårdene langs fjorden"

"Gårdene langs fjorden" er et nyetablert samarbeid mellom landbruksbaserte virksomheter i Røyken, Hurum og Asker som tilbyr ulike tjenester for både innbyggere og turister.

I tillegg til Grønsand gjestegård og Wettre bryggeri er disse gårdene med i samarbeidet:

For nærmere informasjon, kontakt prosjektleder Eli Halvorsen Østbø på telefon 98 67 23 60.