Sætre i forvandling


Mennesker i Sætre
Det gode liv i Sætre: Heidi og Roy Kristensen Bakland flyttet fra Drammen til Sætre i desember i fjor. Fra balkongen i 2. etasje ser ekteparet ned på det nye torget, ærverdige Sætre gård og Sætrealléen.

Da Heidi og Roy Kristensen Bakland fra Drammen skulle kjøpe leilighet, var de ikke i tvil om at det var i Sætre de ønsket å bo. 

- Vi pleier å spøke og si at vi aldri har bodd så sentralt og urbant som nå, sier Heidi.

Latteren sitter løst når vi treffer ekteparet i deres fortsatt ganske så nye leilighet i Sætre sentrum. Roy kommer opprinnelig fra Vesterålen, mens Heidi er vokst opp på Nesodden. Begge har bodd på Østlandet de siste årene - 12 av dem i Drammen.

I Sætre deler de sin 80 kvadratmeter store leilighet med to firbente venner, chihuahuaene Biffen og Anubis. Her har de bodd i ett år, og trives som bare det. 

- Vi har det kjempekoselig. Drammen er en flott by, men jeg har lenge savnet nærheten til fjorden. I Sætre fikk vi en leilighet i sentrum til 3,4 millioner kroner. Her bor vi midt i smørøyet. Det er masse luft rundt oss og det er relativt landlig, samtidig som det er gåavstand til absolutt alt, også sjøen, sier Heidi.

Treg start

Mye har skjedd med Hurums største tettsted de siste årene. Sætre sentrum i dag er noe helt annet enn det synet som møtte tilreisende for bare tre år siden. Men la oss først spole litt tilbake i tid.

Utvikling av Sætre har uten tvil vært blant de største og mest krevende politiske saker i Hurums historie. Det har tatt tid, flere tiår faktisk - og det har krevd mye av mange. Saken har vært preget av både protester og uro, men i 2014 klarte man omsider å bli enige om veien videre, og utviklingen av Sætre sentrum kunne komme i gang.

– Den gangen var det liten tro på at det var marked for nye boliger i Sætre. I dag er det nok mange som er glade for at Conceptor tok sjansen på å drive eiendomsutvikling her. Utviklingsprosjektet har vekket interesse langt utenfor kommunens grenser, og leilighetene har gått unna som varmt hvetebrød. Det viser at Sætre er et attraktivt område, og det lover godt for framtida, sier prosjektleder i Asker kommune, Per Steine.

Sentralt, urbant og sjønært  

Det kan Heidi og Roy Kristensen Bakland bekrefte. Da de skulle flytte fra Drammen, var de ikke i tvil om at det var i Sætre de ønsket å bo.

– Vi hadde hørt mye positivt om Sætre fra både venner og kolleger, så da leilighetene i Sætre Havn ble lagt ut for salg høsten 2016, slo vi til, forteller Roy.

Fra balkongen i 2. etasje ser ekteparet ned på det nye torget. Her hører man forsiktig summing fra fontenen om sommeren, og barnas latter når den blir gjort om til skøytebane på vinteren. I 1. etasje på de fem boligblokkene, som ble ferdigstilt i desember i fjor, er det både butikker og kaféer. I sommermånedene blir det uteservering på ekteparet fra Drammen både en og to ganger i uken.

– Det skjer overraskende mye her, og vi merker at vi bruker sentrum i Sætre mye mer enn sentrum i Drammen, sier Roy, og legger til:

– Og så er det noe med energien. Det er så lett å bli kjent med folk, men det er kanskje fordi vi er lette å prate med, ler han. 

48-åringen jobber i Frydenlund Kanvas-barnehage i Åros, og bruker kun noen få minutter til jobb. Heidi jobber i Lier kommune, og har også kort reisevei.

– Det som er bra med Sætre er den sentrale beliggenheten. Det tar kun 35 minutter til Oslo, og det er kort vei til Sverige. Samtidig er Drammen, Asker og Drøbak kun 25 minutter unna, forteller Roy.

Betydelig ansiktsløft

Til tross for at det tok tid å bli enig om hvordan Sætre skulle utvikles, kom forvandlingen raskt da man først satte i gang. Det første tegnet på endring fikk huringene med det nye rådhuset som stod ferdig i 2013. Administrasjonssenteret i kommunen ble da flyttet fra Klokkarstua til Sætre. Så ble den nye stranda åpnet i sentrum med et plask to år senere. Her syder det av liv om sommeren, og både fastboende og gjester skryter av den lille badeperlen.

Deretter kom fem nye bygg med 80 leiligheter og flere næringslokaler i 2018. Sætre fikk nytt torg med fine møteplasser og ny hovedgate. Hurum kommune investerte i overkant av 60 millioner kroner på alt av infrastruktur i området. Også det historiske Malerhjemmet fikk sin fortjente plass i lokalmiljøet da det ble kjøpt av kommunen i 2014 og rehabilitert fire år senere.

Og dét er bare begynnelsen.

Nord for byggetrinn 1 ligger Sætreparken som i løpet av våren skal opparbeides med lekeapparater stier, benker og beplantning. Conceptor er godt i gang med byggetrinn 2 som skal stå ferdig i 2020. Trinnet består av tre nye bygg med 39 leiligheter nord for Sætreelva, samt tre rekkehus og to eneboliger ved Malerhjemmet. Det jobbes med å etablere elvepromenade med nye gang- og sykkelveier i området. Det planlegges også ny skole og idrettsanlegg i Sætre.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– Målet med dette prosjektet er og har alltid vært å gjøre Sætre til et enda mer attraktivt sted både for fastboende og gjester. Gode lokalmiljøer trenger mennesker, næringsliv, gode tilbud, grønne lunger og muligheter for rekreasjon, lek og moro. Vi er i ferd med å etablere alt dette her i Sætre, sier Per Steine.

Kommet for å bli

Ekteparet Kristensen Bakland gleder seg til å følge utviklingen fremover og er sikre på at de vil bli boende i Sætre i mange år.

– Å ja, ingen tvil om det. Det er flott i Hurum. Vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med nærområdet og alle de fine menneskene som bor her, avslutter Heidi.

SætreHavn.jpg
Byggetrinn 1 består av fem bygg og 80 leiligheter, i tillegg til næringslokaler i 1. etasje. Nå er det byggetrinn 2 som står for tur. 39 nye leiligheter, tre rekkehus og to eneboliger skal stå ferdig i 2020.
SætrePar_inne.jpg
Heidi og Roy Kristensen er flinke til å benytte seg av tilbudene i nærområdet og spiser ute i Sætre både en og to ganger i uken.
SætreStrandhus.jpg
Den fine sandstranden i Sætre sentrum ble åpnet i 2015.