Spikkestad i forandringens tid


Riktignok pynter Spikkestad på fasaden for tiden, med urban stæsj av typen leilighetskomplekser og kiss and ride. Men i historiebøkene handler det tungt om landbruk, industri, jernbane - og om marka.

Trygve Rud fra Spikkestad

Trygve Rud er glad i den lille bygda si. - Jeg håper vi får beholde det gode miljøet her, sier han.
Foto: Torbjørn Tandberg

Trygve Rud er bonde, entreprenør, løypekjører og kjentmann i disse traktene. Han er absolutt innfødt; oppvokst i, bosatt og begeistret for bygda si. Nå guider han sentrum på langs – en marsj du ikke sliter ut skosålene på.
- Nei, du går deg nok ikke bort på Spikkestad, ler Trygve.

Han mimrer om guttestreker, fem-øringer og samlinger på melkerampa, mens han peker ut det moderne Spikkestads sentrale møteplass; den oppgraderte jernbanestasjonen. Dette er endestasjon på Spikkestadbanen og drøye 50 minutter med tog fra Oslo. Bensinstasjonen og Rema 1000 ligger et steinkast unna og Kiwi nesten på stasjonen, med mettende kebab over disk i samme bygg.

Arvet stasjonsbygg

Togstasjonen ligger vegg i vegg med den gamle stasjonsbygningen, i sin tid arvegods fra Høvik stasjon i 1922. I juni stod en ny rundkjøring ved jernbanestasjonen klar og som legger til rette for såkalt kiss and ride - altså kjapp av- og påstigning for togpassasjerer som får skyss til stasjonen. Og kommer du syklende? Ikke noe problem, her er det også sykkelhotell.

Nærmeste nabo til gamlestasjonen er det splitter nye Teglen kirke- og kultursenter. Bygningen har fått navnet etter et tidligere teglverk som lå i nærheten. Bak Teglen, i retning der lysløypa starter, ligger Elopak. Produsenten av drikkevareemballasje har holdt til på Spikkestad siden 1957. I motsatt ende av sentrum troner den fine ungdomsskolen med tilhørende sportslige muligheter på ROS Arena.

Nærhet og tilhørighet

Nærheten til marka er også et av Spikkestads kjennetegn. Herfra er det kort vei ut i Kjekstadmarka. Spikkestad vokser og er ett av flere satsingsområder i nye Asker. I overkant av 4300 personer er registrert innenfor postnummersonen 3430.
- Folk får mer for pengene her, og pendleravstanden innover mot Oslo er overkommelig. Dessuten får de nærhet og tilhørighet i et lokalsamfunn, sier Rud.

En av flere aktører som bidrar til tilhørighet er IL ROS, en breddeidrettsklubb som kan friste med aktiviteter i 13-14 idrettsgrener.
Arne Borch er daglig leder for de rundt 2000 medlemmene, som år for år blir flere.

- Idrettslaget nyter godt av et Spikkestad i vekst, konstaterer Borch.

En sterk miljøfaktor

Arne Borch er innflytter fra Lier siden 1994, og han stortrives under Spikkestads «store, åpne, blå himmel», slik han selv tegner bildet av hjemstedet sitt.
Han er engasjert i og stolt av hele ROS, men hjertet banker litt ekstra for et par av satsingene; integreringsprofilen og prosjektet «Åpen hall».

- «Åpen hall» er et uorganisert lavterskeltilbud, der vi ansetter ungdomsskoleelever som igangsettere.
Innholdet formes og drives av ungdommene selv, forklarer Borch, som er trygg på at idrettslaget på Spikkestad har en viktig rolle å spille også i den nye kommunen.

- Ja, vi teller mål og tar tiden på hverandre, men vi er også en sterk miljøfaktor lokalt. Idrettslaget betyr tilhørighet.

Trenger engasjerte innbyggere

I nye Asker er intensjonen å utvikle kommunens tettsteder og ivareta deres særpreg og egenart. Tjenester til innbyggerne skal dessuten leveres nært der folk bor. Derfor skal det etableres innbyggertorg flere steder. Et innbyggertorg skal fungere som en sentral møteplass. Her kan det etableres samarbeid mellom innbyggere, organisasjoner, næringsliv og aktuelle kommunale tilbud som bibliotek, seniorsenter, fritidstilbud for barn og unge, kulturaktiviteter, frivillighetssentraler, frisklivssentral- og folkehelseaktiviteter og kommunal informasjon, rådgivning og service.

Spikkestad er blant tettstedene som skal huse et eget innbyggertorg. Men når det skjer, og konkret hva nettopp dette innbyggertorget skal inneholde, er ikke klart ennå. Det er planer om å starte en lokal involveringsprosess i løpet av 2019.

- Under arbeidet med innbyggertorgene legger vi stor vekt på lokal involvering og på folks ønsker og behov, sier virksomhetsleder Øydis Jahren.

På ønskelisten

Lokalguide Trygve Rud er i mål og tilbake ved start; den gamle jernbanebygningen i sentrum. Han vet ikke hva, men håper noe skjer med dette huset.

- En kafeteria eller en pub kanskje, står vel også på ønskelisten min. Men aller mest håper jeg Spikkestad får beholde det gode miljøet og den lokale kulturen vi har i dag, som et levende lite sted, godt integrert i storkommunen.

NB! Det er kafeer som er åpne for alle i både omsorgsboligene på andre siden av jernbanestasjonen og i Teglen. Kafeen i omsorgsboligene er åpen mandag - fredag fra 09.00 - 15.00 og lørdag fra 12.00 -15.00.

Kafeen i Teglen er åpen tirsdag, torsdag og fredag fra 11.00 - 14.30.

Nytt og gammelt på Spikkestad
Det nye kirke- og kultursenteret Teglen ligger tett inntil den gamle stasjonsbygningen på Spikkestad.
4-B3 Mitt tettsted skole og idrett.jpg
Idrettsforeningene i Røyken og Spikkestad slo seg sammen i 1963. Resultatet ble IL ROS som har denne flotte arenaen ved Spikkestad ungdomsskole.