Turist i egen kommune


La deg inspirere til en kortreist ferie i nye Asker!

8B-3 BDSC_0407.jpg

Kyststikunstkortet

Kyststikunstkortet er et stemplingskort som skal få oss ut på Kyststien for å oppleve kunst og natur, enten du går langs stien, kommer i båt, på sykkel eller med bil.

Kortet og kyststikart får du på servicetorgene i Asker, Røyken og Hurum. Kortet ligger også hos hos de 12 kunststedene som deltar. Man får ett stempel for hvert sted man besøker, og kortet leveres inn på det siste besøksstedet, eller sendes til Hurum kunstlag.

Man må ikke ha vært innom alle stedene for å være med i trekningen om premier fra Galleri Kalk i Røyken, Det gule huset i Asker og Galleri & Gallera i Hurum.

Vil inspirere

Vi vil løfte frem kunst og natur i den nye storkommunen og håper at vi inspirerer folk til å gjøre et dypdykk i hva den nye kommunen har å by på. Vi ønsker også å styrke samarbeidet med kollegaer i samme bransje, sier Johansen.

Askestad forteller at de hadde et tilsvarende prosjekt lokalt i Holmsbu for et par år siden, og at dette var svært vellykket.

- Først ønsket vi å utvide kunstrunden med flere her ute på halvøya, men så så vi etter hvert muligheten for å inkludere kolleger i den nye kommunen og gjøre dette til noe enda større.

For å lage en rød tråd i prosjektet, inviterte vi galleriene og verkstedene som ligger langs kyststien, sier Askestad, og oppfordrer folk til å klikke seg inn på «Kyststikunstkortet Nye Asker» på Facebook og legge igjen erfaringer og bilder fra turene sine.

Lokal ferie

Drømmen er at noen vil bruke Kyststikunstkortet som utgangspunkt for en ferie.

- Vi har jo overnattingssteder i nærheten av toppturer - for eksempel Skogsfjell i Tofte, flere historiske steder, «Maud», Roald Amundsens båt, som nå ligger i Tofte, og like fine badestrender som det man finner utenlands, sier Sissel Irene Johansen, og legger til at mange av galleriene har sommerutstillinger med spennende kunstnere fra fjern og nær.

- Noen steder treffer man kunstnerne direkte.

Vinnerne av premiene i konkurransen trekkes i uke 42. Premiene består av billedkunst, skulpturer, smykker og brukskunst (kunsthåndverk).

Til inspirasjon

Flere ferietips i storkommunen:

 • Ta med deg hengekøye ut i naturen og sov under åpen himmel, for eksempel ved et vann eller tjern i marka i Asker rundt Dikemark eller Drengsrud. Senk skuldrene og nyt solopp- og nedgang!
 • Det finnes mange flotte ruter for fotturer i den nye storkommunen. Dere kan overnatte på en av DNT sine betjente eller ubetjente hytter, eller låne et telt hos BUA i Heggedal. BUA låner ut sports- og friluftsutstyr helt gratis fra sine lokaler ved Heggedal skole.
 • Et besøk til Villa Malla på Filtvet i Hurum, der dere finner restaurant, strand og fyrlykt, føles nesten som å være i Syden.
 • Ta en sykkeltur langs kysten eller i skogen. Har du ikke sykkel? Turistkontoret i Holmsbu har sykler til utleie i hele sommerferien.
 • Nå har det blitt trendy å være harry, skrev Budstikka i en reportasje om campingliv for en stund siden. Så hvorfor ikke dra på campingtur? Velg mellom blant andre Rødtangen Camping, Knatvoldstranda Camping, Solbergstøa Camping og hytter, Homannsberget camping og Ramton camping.
 • Brønnøya er en bilfri perle i Oslofjorden, som er åpen for alle. Husk å pakke badetøy.
 • Nye Asker har badeplasser for enhver smak. Store og små, med brygger og stupetårn, sjø og ferskvann. Flere av strendene har bokskap, slik at du kan kople av med god litteratur under parasollen eller flytende på en luftmadrass.
 • På Sjøstrand i Asker og i gamle Slemmestad kan dere spille beachvolleyball. Alt dere trenger er et lag og en ball.
 • Regner det? Ta en tur til ett av bibliotekene. Her er mange bøker – og mye mer enn bare bøker. På Røyken bibliotek er det både sementmuseum og geologisenter.
 • På Oslofjordmuseet i Vollen kan du oppleve utstillinger og aktiviteter knyttet til fritidsbruken av Oslofjorden.
 • Besøk Strandsitterhuset på Konglungen! Dette er øyas eldste bygning og ble satt opp rundt 1820. Huset er en del av Asker museum.
 • På Dikemark-museet kan du få et tankevekkende og interessant tilbakeblikk i psykiatriens historie.
 • Kunstinteressert? Trafo Kunsthall, som tidligere het Galleri Trafo, er et visningssted for samtidskunst i Asker. Trafo er den gamle transformatorstasjonen som skulle sikre Drammensbanen med strøm.
 • Ta turen rundt Semsvannet til fots eller på sykkel. Opplev kultur underveis.
 • Ta med barna til en besøksgård, for eksempel til Bergvang. Barna kan hilse på dyrene, prøve hundekjøring med vogn og leieridning på ponni. Ta gjerne med litt gammelt brød, da det er lov å mate sauene og kuene.
 • Besøk Holmsbustuene, Nordens lengstlevende kunstnerkoloni, som har beholdt atmosfæren fra 1830-tallet. Holmsbustuene har fast følge med nasjonalikonene Håkon Bleken, Hans Børli og Kirsten Kokkin.
 • Dra på båttur ut til en av øyene i Oslofjorden. Ta det som en piknikutflukt eller overnatt under åpen himmel.
 • Kanopadling er gøy for liten og stor. Man kan låne gratis kano hos BUA i Heggedal.
 • Fra gamle Slemmestad kan du ta sommerbåten til Oslo, Håøya, Oscarsborg eller Drøbak i helgene fra 1. juni til 31. august. Rutetidene finner du på Ruter.no.
 • Har du et barn som vil lære å sykle? Da er sykkelparken i Heggedal et supert sted å starte.
 • Glad i å klatre? Ved Hyggen skole er det en spennende klatre- og sykkelløype. I Hyggen finnes det også en klatrevegg for de som er enda mer erfarne som klatrere.
 • Ved Hernestangen bygdetun og friområde langs Drammensfjorden ligger Røyken historielags bygdemuseum. Ta med piknikkurv og opplev flott natur, bygninger og gjenstander fra dagliglivet i tidligere tider.
 • I Kjekstadmarka kan du gå tur på kryss og tvers på fine stier mellom Røyken, Asker og Lier.
 • Oppdag strandperler i Hurum. Fire skjulte strandperler som ligger et stykke unna sentrum, men som til gjengjeld byr på ekte strandidyll: Ertsvika, Vikene, Sandbukta og Bråtan. Her må du gå litt for å få den ultimate strandopplevelsen, men det er god plass mellom parasollene.
 • Toftedagen arrangeres 6. juli. Det vil bugne av salgsboder med lokale delikatesser, kunst og håndlagde produkter.
 • 29. juni inviterer Hurum kommune til en historisk folkefest på Verksøya på Verket. Arrangørene gjenskaper Olav Den Helliges tilflukt i bukta, hvor han ifølge Snorre-sagaen gjemte seg med flåten sin på vei inn til Oslo etter å ha oppdaget Kong Knuts flåte på vei ut fjorden.
 • 31. august arrangeres Sætredagen, som har blitt en kjent møteplass for lokalbefolkningen og tilreisende. Det blir ponniridning og klovnestreker.
 • Holmsbu badehotell er en ferieperle fra 1880-årene. Den gangen var hotellet et populært feriested for velstående Oslo-folk. Her kunne mor og barn tilbringe sommerukene, mens far ukependlet til jobb. Når helgen nærmet seg, samlet barna seg på brygga og ventet på «pappabåten», som brukte rundt fem timer fra Oslo.

La deg inspirere av André Bjerkes dikt: «Å være barn en sommerdag» … Let etter hemmelige markjordbærsteder, tre de søte, røde bærene på strå og gå barføtt.