Verdens første "Asker rundt"


17. august i år arrangeres «Asker rundt» for aller første gang. Seilasen ble til på initiativ fra storbåtgruppen i Asker Seilforening – og vil bli arrangert av seilforeningene i Hurum, Røyken og Asker. «Asker rundt» skal være en tur-regatta, der det viktige er å se den nye kommunen mer enn å se mot resultatlisten. Ta med deg familien på seilas rundt den nye kommunen. Dere trenger ikke å ha regattaerfaring for å delta.

 

Menn i seilskute

Arrangørene, Tore Glen Berg og Hans Petter Jensen fra Asker Seilforening og Per Lund fra Hurum Seilforening, har store forventninger til verdens første «Asker rundt». Tekst og foto: Kjersti Salvesen.

Familiefokus

- Seilasen er spesielt rettet inn mot familier, og man trenger ikke å ha regattaerfaring for å delta, sier Tore Glen Berg som er prosjektleder for «Asker rundt».
Klassene er inndelt etter båtlengde, meter for meter, og konkurrerer båt mot båt. Med andre ord: Ikke noe handicap. Unntaket er klassen for Singlehand, som seiler med NOR Rating. Singlehand-klassen vil også ha første start.

- Vi håper at dette blir et årlig arrangement som samler seilerne i nye Asker, og at det blir naturlig å melde seg på, år etter år, for alle fjordens turseilere som har lyst til å seile regatta, sier Berg.

Regattaen er åpen for alle seilbåter med dekk/kjølbåter.

Alle båtene spores

- Alle båtene vil ha transponder («tracker») ombord. Transponderen vil hele tiden kunne fortelle om rekkefølgen på «leaderboard», og deltagere kan se hvor konkurrentene er til enhver tid, sier Hans Petter Jensen i Asker Seilforening.
Han forklarer at «trackeren» består av en GPS og en GPRS-sender – og at GPS-en tar ned posisjonen, som blir sendt over mobilnettet til en server. Denne setter alle data sammen og presenterer det i et geografisk bilde, ifølge Jensen.

- På «leaderboard» bli båtene presentert i rekkefølge, og det blir angitt avstand mellom dem. Alle data blir logget, og deltakere kan i ettertid se på regattaen og gjøre sine analyser, sier Jensen.

Seilasen avsluttes klokken 18.00. Om ikke alle har kommet i mål, vil rekkefølgen som tracking-systemet til en hver tid generer, være avgjørende. Klokken 18.05 kan deltagerne starte motoren og fortsette til Holmsbu havn.

Ordførere blant mannskapet

Mange av deltakerne har nok egen båt, men det er fullt mulig å leie seg en båt på Finn også. Om man vil være mannskap på turen rundt nye Asker, kan man møte på brygga til Asker Seilforening i seiltøy klokken 08.30, så vil de som jobber på regattakontoret sørge for å fordele mannskapet på ulike båter. Første start er planlagt klokken 09.00, og siste går klokken 10.00.

- Vi har en tanke om å sette de tre ordførerne i hver sin båt - noe jeg håper vi får til, sier Berg.

Så langt er det påmeldt 29 båter. Det er satt en grense på 50 båter i år, grunnet utfordringer knyttet til kapasiteten i Holmsbu havn, som er målet for «Asker rundt». Ambisjonen er imidlertid at «Asker rundt» skal ha plass til minst 100 båter i årene fremover.

- Klarer vi å skaffe flere havneplasser i Holmsbu innen kort tid, vil vi åpne for flere deltakere allerede i år, sier Berg.

Seilerfest

- Dette er et enkelt regattakonsept, som krever et minimum av forberedelser, og det er en morsom bane rundt vår nye storkommune. Vi avslutter med en hyggelig seilerfest og premieutdeling i Holmsbu, sier Berg.

Kommunesammenslåingen sporer til et utvidet samarbeid mellom seilforeningene. Om det blir en sammenslåing av foreningene, får tiden vise, avslutter Tore Glen Berg.